Nyelv: culture crane
 
Culture Crane
 
Culture Crane
carbon crane

A Jövő Múzeuma

Dátum: 2022. 05. 02 13:00

Dubai februárban nyílt új múzeuma sok szempontból egyedülálló a világon

 

Dubai megnyitotta a „Jövő Múzeumát” (MOTF) a történelmileg jelentős palindrom dátumon, 2022. február 22-én – amire nemcsak az ország, ha nem az egész világ legújabb csúcstechnológiáját képviselő látványosságaként hivatkoznak.

Az Emirates Towers mellett, a Sheikh Zayed úton található múzeum a világ következő 50 évébe ad bepillantást, bemutatva és megjósolva, hogy a következő generációs megoldások – a mesterséges intelligenciától a kiterjesztett valóságig és a potenciális veszélyek azonosításáig – hogyan mozgósíthatják és tehetik nyitottabbá az emberiséget a jóra, a jobbra.

“Ez egy építészeti és mérnöki csoda, amely magabiztosan átnyúlik a múlton és a jövőn, és fejlett technológiát alkalmaz a hagyományos művészeti formákban” – mondták az Egyesült Arab Emírségek illetékesei a megnyitón.

Az üvegszálas és rozsdamentes acél vázból készült fejlesztést a Killa Design építésziroda tervezte, a National Geographic pedig már a világ 14 legszebb múzeuma közé sorolta.

 

Fotó: REUTERS/Christopher Pike

 

A homlokzatot borító idézetek közül az egyik így szól: „Lehet, hogy nem élünk több száz évig, de kreativitásunk termékei még jóval azután is örökséget hagyhatnak, hogy elmentünk. A jövő azoké, akik el tudják képzelni, meg tudják tervezni és megvalósítani. Ez nem valami olyan, amit vársz, hanem amit megteremtesz.”

Kihívások és megoldások

A Dubai Future Foundation által összeállított múzeum célja, hogy az emberek a világ minden tájáról felkészültebben tudjanak megoldást találni arra a számos kihívásra, amellyekkel manapság szembesülnek. Az alapítvány szerint a múzeum a legújabb ötletek, stílusok, anyagok és futurisztikus technológiák bemutatásával segíti az embereket egy jobb világ kialakításában. Ennek érdekében a Jövő Múzeuma különféle virtuális és fizikai elemeket is felhasznál. Az alapítók egy olyan platformként tekintenek a múzeumra, amelyen keresztül számos filozófia, spirituális tanulság, ötlet és terv megosztható. Úgy tervezték, hogy inspiráljon, és azt remélik, hogy a múzeum segíteni fog az embereknek abban, hogy az együttműködés szellemében a problémák megoldásán dolgozzanak. Mint ilyen, a Jövő Múzeumának küldetése nagyban eltér számos kulturális intézményétől. Mit várhatnak tőle a látogatók?

 


Fotó: REUTERS/Christopher Pike

 

A múzeum hét szintes, amelyek mindegyike más-más kiállítóhelynek van szentelve. A hét múzeumszint közül három a jelenlegi technológiai kutatásra összpontosít: az egyiket a jövőbeli világűrutazásokhoz kapcsolódó, folyamatban lévő erőforrás-fejlesztési kutatásoknak szentelik, míg a másik az ökoszisztémákra és a biomérnöki tudományokra összpontosít. A harmadik pedig az egészségügy és az emberi jólét területén folyó legújabb munkákkal foglalkozik.

A fennmaradó négy szintet a közeljövő technológiáinak szentelik, amelyek még nem annyira fejlettek. A galériaszerűen kialakított emeleteket a születőben lévő technológiáknak dedikálták – az élelmiszeripar, a közlekedés, a víz és az energia területének. A múzeum hetedik emelete a gyerekeké, akik természetesen a jövőt képviselik nagyon is valóságos értelemben.

 


Fotó: REUTERS/Christopher Pike

 

A Jövő Múzeuma olyan elemek kombinációját kívánja biztosítani, amelyek gondolkodásra ösztönzik a látogatókat. Az alapötlet az, hogy a modern technológiák által kínált jelenlegi lehetőségeken túl nézzünk rá arra, hogy milyen jövő is lehetséges. A múzeum erre törekszik az új technológiákat bemutató kiállításokon, valamint magával ragadó színházi élményekkel és számos tematikus látnivalóval.

 

Fotó: REUTERS/Christopher Pike

Mohammad Al Gergawi, a Dubai Future Foundation ügyvezető igazgatója a múzeum első bejelentésével kapcsolatban így nyilatkozott: „A mérnöki ikon Dubait a feltörekvő technológiák próbapadjaként, valamint a világ minden tájáról érkező tehetségek, feltalálók és kreatív szakemberek felfedezőbázisaként pozícionálja, hogy rámutassanak a legnagyobb kihívásokra, amelyek az emberiség jövőjét alakítják.

„A Jövő Múzeuma egy „élő múzeum”, amely folyamatosan alkalmazkodik és átalakul, mivel maga a környezete folytonos és ismétlődő változást idéz elő kiállításaiban és látnivalóiban” – tette hozzá Gergawi.

 

Forrás: museumnext.com, nypost.com

Képek: Reuters

 

 

Boritókép: REUTERS/Christopher Pike