Nyelv: culture crane
 
Culture Crane
 
Culture Crane
carbon crane

Az európai színházak vállalják, hogy 2030-ra klímasemlegesek lesznek

Dátum: 2022. 08. 29 12:10

25 európai ország nagy színházai ígéretet tettek arra, hogy 2030-ra legalább nullára csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat az Európai Színházak Tanácsa (ETC) által koordinált terv részeként, amely egy „tudatosabb, figyelmesebb és igazságosabb jövőt” teremt.
A vezető európai színházak ambiciózus ígéretet tettek szén-dioxid-kibocsátásuk teljes felszámolására a következő évtizedben.

Az Európai Színházak Tanácsa (ETC) hálózatába tartozó 25 ország 46 színháza tett ígéretet  arra, hogy 2030-ra klímasemlegessé válik – hangsúlyozva, hogy az épületeikben és a színházi produkcióikban változtatásokat hajtanak végre.

Ez egy „zöldebb, fenntarthatóbb és tudatosabb jövő” létrehozását célzó széles körű terv része.

„Mi, európai színházak elkötelezettek vagyunk ökológiai lábnyomunk mérése, megértése, csökkentése és ellensúlyozása iránt, azáltal hogy európai szinten vállaljuk a tájékoztatást, mozgósítást és elősegítjük a legalizálást” – áll a színházak új Fenntarthatósági Kódexében (Sustainable Action Code for Theatres).

„A színházak sok ember elérésére képesek a társadalomban, kulturális eszmecserét kezdeményezhetnek és aktivizálhatnak. A Covid-19 válságot követő „helyreállítási tervünk” középpontjában egy jobb és méltányosabb jövő megteremtése áll, amelynek fontos szempontja a klímaválságra gyakorolt hatásunk csökkentése.”

Ez az első ilyen ígéret a színházi szektor részéről, amely az Európai Unió vállalásánál is merészebb: az ígéretet szerint az EU 2030-ig legalább 55%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.


A 8 lépéses terv

A Színházak Fenntarthatósági Kódexe szerint az ETC tagszínházai kötelezettséget vállalnak arra, hogy az évtized végére „klímapozitív hálózattá és taggá válnak”.

A célkitűzések elérése, valamint a színházi szervezetekben, épületekben és produkciókban kialakítandó fenntartható folyamatok érdekében, a kódex nyolc célt határoz meg:

  • Fenntarthatósági stratégia és cselekvési irányelvek kialakítása a színházak számára, amelyek egyértelműen mérhető célokat és intézkedéseket határoznak meg az ágazat ökológiai lábnyomának csökkentésére
  • Tudásmegosztás a bevált gyakorlatok átadására, továbbörökítésére
  • Képzés színházi szakemberek számára a hozzáállásbeli, művészeti és szervezési gyakorlat átalakítására
  • Művészi víziók kialakítása egy zöldebb és méltányosabb jövőről – beleértve narratívák, dramaturgiák és színpadi előadások készítését
  • Tisztességes együttműködési és turnémodellek kidolgozása, az európai és nemzetközi együttműködés erősítésével
  • Publikus viták szervezése művészek, tudósok és jogalkotói felek között a társadalmi párbeszéd formálása érdekében
  • Az eredmények megosztása és kommunikációja
  • Jogalkotási dokumentáció létrehozása, valamint a szakpolitikai szabályozások felelőseinek informálása és befolyásolása európai szinten.

Iris Laufenberg, az ETC alelnöke és a Schauspielhaus Graz igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy támogathatjuk az ETC Fenntarthatósági Kódexét.

„Hosszú időt töltöttünk a Schauspielhaus Grazban azzal, hogy színházi munkánkba integráljuk a fenntarthatóság alapvető és haladó megközelítéseit, és tudjuk, milyen fontos a fenntarthatóságra az ökológiai, gazdasági és társadalmi-kulturális szempontok metszéspontjaként tekinteni. A fenntartható változást egy körkörös folyamatnak is tekintjük, amelyet művészi és adminisztratív munkatársaink és kollégáink egyaránt vezérelnek, valamint részt vesznek a problématerületek azonosításában, a megoldások tesztelésében és a folyamat értékelésében.”


Az első lépést mindig a legnehezebb megtenni, amikor ilyen nagyszabású vállalást teszünk. Tudjuk, mert mi a Crane-nel is elindultunk ezen az úton, ma pedig már nem csak a saját karbonlábnyomunk csökkentésén dolgozunk, hanem a marketing szakmáén. Új üzletágunk a Carbon.Crane már most érdemi segítséget biztosít partnereinek a weboldalak és eDM kampányok karbonlábnyomának mérésében, csökkentésében és monitorozásában. Őszintén reméljük, hogy a színházak és már kulturális intézmények mellett is ott lehetünk ezen a területen, ahogy a CRM kapcsán a Culture.Crane-nel.

További információért tájékozódjon és keressen bennünket a https://carbon.crane.hu oldalon.

Forrás:

https://www.europeantheatre.eu/news/european-theatres-pledge-to-go-climate-neutral-by-2030